DEEL 3

 

Eerlijk is eerlijk, ik moet toegeven dat Berk in uitvoering op de radio me nog steeds beter afgaat dan de schriftelijke afleveringen die sinds kort in dit blad zijn opgenomen. Ik weet nu nog niet wat de volgende regel moet gaan worden en het zou niet best zijn als dit op de radio ook zo was. Ik zit trouwens niet lekker ook.

Ik heb n.l. een nieuwe broek gekocht. zo'n blauw-wit gestreepte, speciaal voor de drive-in shows. In de winkel waar ik hem kocht werd ik geholpen door een alleraardigst meisje die me wijs maakte dat dit soort broeken superstrak behoren te zitten. Om je de waarheid te vertellen zit ik nooit zo los in de broek, altijd wel lekker strak en zo, maar ik liet me overhalen een maatje kleiner te nemen dan normaal. Ze vroeg trouwens eerst nog of ik naar een feestje moest, vanwege de eindexamentijd natuurlijk. Ik vraag me af of dat kwam omdat ik er zo afgestudeerd uitzag of omdat ze zelf een feestje had en mij eigenlijk wel een tiepje vond dat ze ‘s avonds tegen hoopte te komen Wie weet. Enfin om op die broek terug te komen : dankzij haar overtuigende speech over kleine maten (wat broeken betreft dan) zit ik nu met een broek waarvoor ik op de grond moet gaan liggen, mijn buik in moet houden om dan met een hoop ellende de gulp dicht te krijgen, Ik hoop trouwens dat ik dat woord goed schrijf want daar praat je wel eens over maar schrijven doe je het eigenlijk niet zo gauw. In ieder geval om een kort verhaal lang te maken : jullie begrijpen nu waarom ik nu niet zo lekker zit, alhoewel staan prima gaat, en dat doe je toch het meeste op drive-in's en daar heb ik hem tenslotte voor gekocht. Trouwens de drive-in shows waarmee de d.j.'s van Radio Noordzee optreden heet tegenwoordig de Muziek Parade drive-in show hetgeen trouwens hetzelfde is als vroeger. De reden van die naamsverandering is dat er al enige tijd voordat wij onze eerste kreten in de ether slaakten een R.N.I. mobiele discotheek bestond die ook optredens verzorgen, maar echter geen enkele binding hebben met welk radiostation dan ook, dus ook niet met discjockeys die radioprogramma's maken. En omdat ze nu ook nog namen gebruiken die erg veel met radio Noordzee te maken hebben. vonden wij het beter een andere naam te nemen om zodoende aan een ieder te laten merken dat wij met deze mensen niets te maken hebben. Tenslotte is de Noordzee ook voor iedere zwemmer open terrein, dus laat maar zwemmen. Of ze diploma's hebben merken we vanzelf wel. Nog even over die namen, de naam van hun d.j. Tony Bird lijkt b.v. erg veel op de mijne en als je het handig uitspreekt is het bijna hetzelfde. Maar er is maar één echte, en dat weet je dan bij deze. Wat zijn er toch 'ondeugende' mensen hè ?

 

Van de, den of der Goot(heidswaanzin)

Vorige maand dorst ondergetekende het aan om zonder onze administratie te raadplegen de naam Leo van den Goot op deze pagine af te drukken. Heel eerlijk vermeldde ik er toen bij dat ik beslist niet zeker wist welke tussenwerpselen tussen Leo en Goot horen. Nou ik heb het geweten en toen het ingezonden stuk van Leo, door een drukfout met Groot, werd ondertekend was de boot helemaal aan. Trouwens. Leo, je kan beter behoren tot een der Groten dan een der Goten der aarde, maar dat moet je zelf weten. Hier volgt in ieder geval de rectificatie die je me afgedwongen hebt. Leo van der Goot heet Leo van der Goot en dat schrijf je als Leo van der Goot. Nou snap ik alleen niet waarom hij onder alle interne en externe post zet „ Goot groet U of zou hij op zo n moment ook niet weten of de, den of der voor moet. zonder in zijn paspoort te kijken.

 

Jodelen

Sinds enkele weken is het brullen geblazen in onze Hofstede. Elke middag ontvangt Ferry Maat twee gasten in zijn competitie om het Nederlands jodelkampioenschap. Oftewel het jodelen achter grote motoren. Jong en oud in Nederland blijken nog steeds voor het jodelen te voelen en komen dan ook vaak van heinde en verre om mee te dingen naar de reis voor twee personen naar Oostenrijk. Zo komt het ook dat ik regelmatig samen met Ferry naar het station in Bussum rijd. om (weer) enkele jodelaars af te halen. En dat is nu het mooiste, want omdat Ferry in het bezit van een tweepersoonswagen, nee niet zo'n driewieler waarbij je achter elkaar moet zitten, maar een heuse sportwagen, moet er altijd een ander mee om deze mensen op te halen. Als Ferry zo'n afspraak maakt weet hij natuurlijk nooit wie er met hem mee gaat en kan daardoor nooit zeggen : ik kom met auto zus en zo. Zo gebeurt het dan ook regelmatig dat Ferry 's middags voor het station Naarden/Bussum loopt en aan daar wachtende mensen vraagt : komt U voor Noordzee, nee ? pardon... Of kunt U jodelen, nee, neem me niet kwalijk.

Alsof hij James Bond zelf is, sluipt hij langs de rijen mensen net zolang totdat hij de echte jodelaars gevonden heeft en als het erg moeilijk wordt dan help ik hem even. want bij een heleboel jodelaars kan je van buiten al zien wat er van binnen klinkt. Kijk zelf maar eens als je Olga Lowina op de t.v. ziet die trouwens de jury leidt in Ferry's jodelcompetitie.

 

België

Daar Radio Noordzee een zeer behoorlijk bereik heeft in België en daardoor natuurlijk een respectabel aantal luisteraars. - nummer één in de laatste populariteitspoll - kom ik regelmatig voor optredens over de Nederlands-Belgische grens. Zo heb ik geleerd dat België een gezellig land is, waar je in bijna elke zaal een bijzonder dankbaar, om maar niet van enthousiast te spreken publiek aantreft. Gelegenheden met meer dan 1000 toeschouwers zijn daar heel normaal en dat is voor mij en mijn collega's de moeite van de lange trip geheel waard. Maar wat ik eigenlijk vertellen wilde, is dat ik eens samen met Peter Holland in België was en in Knokke een hapje wilde gaan eten. Het was nogal druk langs de boulevard dus zochten we in een zijstraatje een eethuisje op dat er fris en smakelijk uitzag. Al gauw hadden we iets dergelijks gevonden en eenmaal gezeten bestelden we onze maaltijd. Wat schetste echter onze verbazing, toen de ober, die trouwens ook de man was die door het open raam grote zakken fritten verkocht. en tevens barkeeper was, zijn jas aantrok en aan de overkant bij de slager het benodigde vlees ging halen, het daarna als kok ging bereiden en het weer als ober uitserveerde. Nou je begrijpt dat Holland meteen de slappe lach had en ik het ook een behoorlijk grappige situatie vond. Een groot verschil met Nederland denk je dan, mensen die het vlees nog moeten gaan kopen nadat je het besteld hebt. Maar eerlijk is eerlijk : in de meeste Nederlandse restaurants zouden ze denken : de kolere en zeggen dat er geen vlees meer in voorraad is. Dat is nou echt België : charmant, voor Nederlanders soms simpel, maar ik kom de laatste tijd erg graag in België.

Ferry de Groot 3

In alle afleveringen van deze rubriek is de naam Ferry de Groot gevallen. Er is deze maand niets van dat front te melden, alleen dat hij beter is en sinds een maand weer aan het werk. Hij vroeg mij iedereen heel hartelijk te bedanken voor alle leuke ansichten, brieven en andere blijken van waardering die hij tijdens zijn ziekteperiode mocht ontvangen. Toch aardig dat hij daaraan gedacht heeft. ik heb het bij deze gedaan.

 

Alweer een ingezonden Driemaster (haar)stuk

Ja. inderdaad op het ingezonden stuk van collega Leo van vorige maand is reactie gekomen, ditmaal van Gerard Smit, die in dat artikeltje even over de hekel werd gehaald wat betreft naam en haargroei. Hier zijn de Smit-overpeinzingen. Geachte heer (hopelijk) Berk. Naar aanleiding van het ingezonden stuk van L.v.d.G. voel ik mij genoodzaakt om op het een en het ander in te gaan.

Zodat hier thans het enige ware verhaal volgt, dat getiteld is : Waarom Gerard Smit geen baard draagt (of waarom lang haar dragen als je dagelijks bruin brood eet).

 

Goed, ik geef toe. ze hebben mijn tentje in het Vondelpark in beslag genomen, maar dat had niets te doen met mijn ideeën over de haarinplant van onze gezamenlijke voorouders, de apen.

Neen, ik schrijf NEEN, dit had gewoon te maken met het feit dat ik mijn bril niet iedere dag poetste. Zo nu weet iedereen waarom mijn tentje in beslag werd genomen. Verder ben ik van mening dat de wet op de antiboléra gehandhaaft moet blijven zodat het voor deskundigen meteen duidelijk is waarom Nico Steenbergen (Red : zo die ook al) en ik geen baard dragen. Dat vind ik zo knap van deskundigen, zij weten het wel. ook al weten wij het zelf niet. Zij weten dus duidelijk méér. Verder wens ik dat GeSmijt met mijn naam uit de wereld te bannen (Red. : Smit wordt dan meestal Smijt in de programma's van R.N.l.)

Ik stel U dan ook voor om genoemde Van der Goot eens een flinke opslag te geven en verblijf met de beste wensen voor iedereen die de moed heeft dit onzinnig stuk uit te lezen.

Gerard Smit

 

Nou dat was dan Gerard, waarlijk een geloofwaardig verhaal voor degenen die Smijt persoonlijk kennen Trouwens als antiboléra werkelijk nog eens gaat bestaan zal hij wel weer de eerste zijn die er last van krijgt. En beste Gerard. het opslag geven aan v.d.G. ligt (jammer genoeg) niet op mijn weg. maar ik kan je wet beloven dat als ik de man die hier wel voor verantwoordelijk is tegenkom, het zeer zeker zal aanroeren.

En welaan beste lezer dit is dan weer het eind van mijn schriftelijke latijn. een pagina is gauw vol merk ik nu ook weer, tot de volgende maand. of tot straks op de radio.

 

Tony Berk.

 

Bron : Muziek Parade Augustus 1972

 

Terug naar RNI HOME