Mijn ervaringen als radio luisteraar in de Verenigde Staten

In 1983 werkte ik bij een groot Telecombedrijf in Hilversum, PTI. PTI zocht op dat moment samenwerking met een ander groot Telecombedrijf en was om die reden in gesprek met AT&T uit de VS. In 1983 werd besloten een joint-venture op te starten en binnen die joint-venture zou het telefonie-systeem van AT&T, de 5ESS telefooncentrale, worden aangepast voor de Europese markt en daar aangeboden gaan worden onder de naam 5ESS-PRX. In de jaren van 1978 tot 1983 was ik werkzaam geweest als software ontwikkelaar bij PTI en zo gebeurde het dat ik werd gevraagd of ik uitgezonden wilde worden naar de VS om mee te gaan helpen aan de aanpassingen in de 5ESS software, om deze te kunnen gaan aanbieden aan onder andere de Nederlandse PTT. Op 17 November 1983 vertrok ik met echtgenote en zoon naar de Verenigde Staten, naar de stad Chicago. Onze inboedel was in de dagen voor ons vertrek ingepakt in een zee-container door Arthur-Pierre in Rotterdam. We mochten ook een kubieke meter luchtvracht meenemen en daarin bevond zich (uiteraard) een radio-cassette recorder. Nadat we op vliegveld O'Hare in Chicago waren aangekomen werden we per luxe taxi naar Four Lakes Village in Naperville vervoerd, waar we werden ontvangen door een schare collega's en hun partners. Vervolgens namen we onze intrek in een townhouse in Four Lakes Village. Een paar dagen later werd de luchtvracht bezorgd. Helaas was de radio beschadigd geraakt en niet meer bruikbaar. Maar, de verzekering dekte de schade en snel daarna kocht ik een JVC radio-cassette recorder. Daarmee maakte ik m'n eerste opnamen van Amerikaanse radio. Al snel ontdekte ik een station op 107.9 MHz : WAUR, dat zich toen ook wel Gold Rock 108 noemde. Hier hoor je een klein stukje van een van m'n eerste opnamen. Aan de linkerkant zie je een foto van die JVC radio-cassette recorder op de eettafel in ons townhouse in Four Lakes Village. We vielen wel met onze neus in de (bevroren) boter, het was toen ijskoud in Chicago, getuige de foto hier rechts.

Nadat we een huis hadden gevonden werd de zee-container afgeleverd en kon het echte opname werk beginnen met m'n Revox A-77. Vanuit Nederland had ik een aantal lege banden meegenomen, maar die waren al snel gevuld. Ik kocht ook banden bij winkels in de buurt, maar die waren nogal prijzig. Ik kocht nogal 's audio bladen en op een gegeven moment viel m'n oog op een advertentie, waar 26 cm bandrecorderbanden werden aangeboden. Deze banden waren 1 keer gebruikt door de uitluisterdienst, daarna gewist en waren voor een niet al te groot bedrag te koop, de dozen kon je er separaat bij kopen. Ik kocht zo'n 50 banden en vanaf de derde week in September in 1984 nam ik regelmatig programma's op van de verschillende radiostations in Chicago. Al snel werd dat elke dag een zijde van een band, dus anderhalf uur per dag (op 19 cm/s). In totaal nam ik meer dan 200 uur op de Revox op, daarnaast nog zo'n 50 uur op cassette.

We woonden vlakbij Naperville. Met collega's ben ik vaak bij Connie's pizza weten eten. Met name de "Deep Dish" pizza's waren erg de moeite waard, met een man of 6 konden we zo'n grote pizza wel op. Zowel met collega's als ook met het gezin kwam ik af en toe bij de showbizz Pizza Place in Napervile. Hier linksboven een foto van de "stage".

In Maart 1983 hoorde ik 's morgen op B96 (WBBM) een bekende stem. Ik herkende de stem van de DJ van een van de Cruisin' LPs, als DJ bij WKBW : Dick Biondi. Ik associeerde Dick met Gouwe Ouwe en vond het wat vreemd hem te horen op een Top 40 station. Zo klonk Dick op B96 op 21 Maart 1984. Gedurende de zomer van 1984 ontstond er een nieuw radiostation in Chicago, WJMK (Magic 104) en verhuisde Dick naar dat Gouwe Ouwe station. Ik heb vaak naar 'm geluisterd. Op 18 Oktober 1984 was Dick 's morgens op WJMK te beluisteren en klonk hij zo.

  

In Mei 1984 brachten we twee weken vakantie door in Arizona, in Phoenix luisterde ik veel naar KOOL FM. Een van mijn andere hobbies is cactussen kweken en verzamelen. In Arizona kon ik m'n hart ophalen. Ik had nog nooit zoveel cactussen gezien en zeker niet "in 't wild". Ik heb toen ook een paar cactuskwekerijen bezocht en daar een paar mooie exemplaren gekocht. We begonnen onze vakantie in Arizona in Phoenix, verder bezochten we Tuscon, met name het cowboy-stadje Old Tuscon en Flagstaff en de Grand Canyon. Wat een magistraal uitzicht heb je daar (zie foto boven). Arizona is het gebied van de cowboys, dus brachten we ook een bezoek aan het cowboy stadjes Rawhide, zie de zwart-wit foto boven. De radio-cassette recorder ging mee in de koffer, evenals een aantal lege cassettes, die allemaal "vol" mee terug gingen naar Chicago. Ik nam zo'n 11 uur op van KKLT, KMZK, KOOL, KOPA, KRQ, KSKB, KZZP en Q105. Door op het logo van KOOL FM hieronder te klikken kun je een stukje Mike Bell van 26 Mei 1984 horen.

KOOLlogo

 

WAUR

Het station waar ik het meest naar geluisterd heb in de periode, dat ik in de VS woonde, is WAUR uit Aurora, Illinois op 107.9 FM. Met name de programmering van het All Gold Weekend stond bijna elk weekend op. Op vrijdag, zo tegen het einde van de middag, begon het All Gold Weekend en dat liep dan door tot zondagavond, op zondagmorgen vaak onderbroken door wat "Community News". Het mooie van het All Gold Weekend was dat er weinig werd gesproken en dat er veel muziek werd gedraaid, met op de playlist af en toe juweeltjes, die ik nog niet kende. WAUR kende maar heel weinig jingles. Reclames werden er wel gedraaid, maar ook in beperkte mate. Als ik op zaterdagmorgen was opgestaan ging de radio meestal meteen op Mike Hartman, zondagsmiddags luisterde ik naar Doug James en op zaterdag, later in de middag, luisterde ik naar Kim Smith. Zondagmorgen's soms naar Dick Clark's Rock, Roll & Remember en 's zondags vanaf 18:00 naar Al Mitchell met Rare & Scratchy Rock & Roll. Op vrijdagavond kon je luisteren naar Tom Milligan en Bill Marquis. Verder zaten gedurende kortere of langere tijd Sue Daniel, Rick O'Dell, Steve Haynes, April Laborne, Len Turner en Tom Rottmann bij de DJ crew. Doordeweeks luisterde ik 's morgen nog wel 's naar Joe Bartosh. WAUR verzorgde ook weer- en verkeers-informatie met Mike Spiel, Greg Suminic voor het weer en Barry Butler van Shadow Traffic voor de verkeersinfo. Reclame werd gemaakt voor onder andere Yes Electronics, Coke is it, de film De Terminator, Geneva on the Dam, Burgners, Puppy Love Petcenter, Ogden 6 theaters, Charly Club, Cabbage Patch kid, Home savings, AT&T Information Systems en de WAUR Music Service. Typische WAUR plaatjes, die me zijn bijgebleven waren Lakeshore Drive van Allyotta, Haynes & Jeremiah, de New Collony Six, de Buckinghams, I'm into something good van Herman's Hermits, Mirage van Tommy James, Baby I need your lovin' van Johnny Rivers, Black Pearl van Sonny James, Brown eyed girl van Van Morrison, Spanky & the gang, I dig R&R music van Peter, Paul & Mary, Abraham, Martin & John van Dion, de Association, The eyes of a NY woman van B.J. Thomas, de Four Seasons, de Grass Roots, Could be we're in love van de Cryan' Shames, de Amerikaanse Outsiders en ga zo maar door. WAUR hield zich op in het gebouw, waarvan je hieronder een foto ziet. De linker foto is het gebouw, waar ze tot 1976 zaten en de rechter foto is van het gebouw waar ze in de periode dat ik er woonde zaten.

WAUR-FM%2520-%2520Leland%2520HotelAfbeelding met tekst, buiten, lucht, boom

Automatisch gegenereerde beschrijving

WAUR 200484 2132-2219 Steve Haynes

 

WJMK

In mijn Top 10 van Chicago Radio Stations stond in 1984 en 1985 toch wel WJMK, na 1985 stond deze zelfs op nummer 1. Hoewel WAUR een meer gevarieerde playlist had was de aantrekkingskracht van WJMK de DJs en de jingles. Met name Dick Biondi hoorde ik graag, maar "King B" Ron Britton, John Charleston, Dan Diamond, Stu Evans, David Earl, Kendall Gordon, ik luisterde naar hun allemaal. WJMK had "Number one" weekend, "Super Sixties" weekend, Dick Biondi trad live op bij de Grand Band Stand.

Op maandag 3 September 1984 (Labor Day) zond WJMK de 104 Greatest Hits of All Time uit. Een prachtige lijst met mooie pareltjes. John Charleston presenteerde uur 1-4 en Ron Britton uur 5 en 6.

 

wjmk

WJMK 141284 John Charleston 1200-1236

WJMK 300588 Dick Biondi Motown Monday

WJMK 160496 Scott Miller Sixties at Six 1800-1900

 

Uit mijn tijd in en bezoeken aan Chicago komen deze airchecks:

"Clear continuous music", "The choice is clear"

WCLR

WCLR 020185 Jack Miller 1211-1245

En dan was er WFYR met op zaterdagavond Dick Barclay met "Solid Gold Saturdaynight", doordeweeks laat op de avond Bob Dearborn met "Night time America" en 's morgens CK Cooper.

Hieronder kun je 'm horen op 30 November 1984, 's morgens tussen 08:00 en 09:00.

WFYR 301184 C K Cooper 0800-0900

WLOO was een station met alleen maar beautiful music, een soort voorloper van de eerste uitvoering van Sky radio

WLOO

WLOO 161084 Jack Taylor 0725-0756

Lang voordat Arrow Classic Rock z'n intrede deed in Nederland, kende men in de VS al Classic Rock als format. In Chicago was dat WCKG op 105.9 FM in 1984. Hieronder kun je een opname van WCKG in 1988 beluisteren.

 

WCKG 270488 Dan Michaels

 

Y-107 oftwewel WYEN uit Des Plaines was een zogenaamd Adult Contemporary Music station, waarbij de voornamelijk verzoekjes van luisteraars draaiden.

Hier kun je luisteren naar WYEN op 9 December 1984. De DJ is MG Kelly en hij draait het eerste uur van de Top 30 USA tussen 19:00 en 20:00.

 

WLS is een van de oudste radio stations in Chicago. 's Morgens luisterde ik vaak naar Superjock Larry Lujack.

Hier kun je luisteren naar Chicago's Rock, WLS op 15 December 1984 met 5 minuten Chuck Britton van 18:55-19:00 en een uur Mike Wald van 19:00-20:00

Een van mijn favoriete Radiostations zendt uit in San Francisco

KFRC

Nadat ik in 1992 was teruggekeerd van een uitzending van 2 jaar naar Spanje werd ik verantwoordelijk voor een team dat de introduktie van nieuwe producten bij klanten begeleidde. In 1993 werd een een nieuw product bij een grote klant in Nederland verkocht. Het product kwam uit het lab in Columbus, Ohio, waarbij een gedeelte van de ontwikkeling van dat product was uitbesteed aan een bedrijf in Berkeley, Californie. In Augustus 1993 vond er een projectoverleg plaats en zo stapte ik op zondag 15 Augustus 1993 op de KLM vlucht naar het vliegveld Dulles van Washington. Vanaf Dulles vloog ik met een propeller-vliegtuig naar Columbus. 's Avond om 22:00 ging de JVC radio-recorder in de opnamestand en nam ik wat van WCOL op. De volgende dagen werd er vergaderd, in voorbereiding op de vergadering, die in Californie zou plaatsvinden. Op 17 Augustus vloog ik van Columbus naar San Francisco en 's avonds om 23:10 startte m'n eerste opname van KFRC op de JVC. Ik logeerde in een hotel, dat dicht bij de Fisherman's Warff lag en de ontvangst daar was niet helemaal optimaal. Op donderdag vloog ik terug naar Nederland met een aantal KRFC, KOIT en KYA opnamen. In Oktober 1998 kwam ik nog een keer terug in San Francisco, toen voor een workshop van ITSMA. Ik kwam er aan op zondag 18 Oktober en vertrok op donderdag 22 Oktober. En zo maakte ik kennis met KFRC.

KFRC1

 

kfrc2

KFRC vind je hier

En dit is een aircheck van KFRC:

KFRC 201098 Sylvia Chacon 2202-2300

En hier kun je een video van Bill Lee op KFRC bekijken.

Luister ook eens naar KYA uit San Francisco uit Augustus 1993

 

Een ander favoriet Radiostation kun je horen in New-York

WCBS-FM

Op 15 Maart 1994 vertrok ik met een KLM vliegtuig naar New York. Binnen het bedrijf, waar ik werkte, waren een aantal initiatieven gestart om de bedrijfsprocessen te stroomlijnen en namens de regio EMEA was ik de vertegenwoordiger voor de Technical Support processen. 's Avonds om 20:44 zette ik de meegenomen JVC radiocassetterecorder op opnemen en maakte ik m'n eerste opname van WCBS-FM. Door de jetlag was ik de volgende ochtend al vroeg wakker en nam vervolgens nog wat WCBS-FM op en ook wat HOT97W. Als ik 't me goed herinner verbleef ik toen ergens ten zuiden van New-York, op een nogal grote afstand van de stad, waardoor de radio ontvangst niet optimaal was. Na de vergaderingen op de 16e Maart vloog ik naar Chicago en 's avonds om 22:30 stond de JVC al weer WJMK op te nemen. Het hotel, waar ik verbleef, lag relatief dicht bij de stad, de ontvangst was dus prima. Maar goed, mijn eerste eigen kennismaking met WCBS was dus op 15 Maart 1994. Ruim twee jaar later, op 17 April 1996, was ik voor de tweede keer in staat om opnamen van WCBS te maken, toen op DAT, 's avonds om 22:51 ging de portable Sony DAT recorder aan. Van 5 - 7 December 1995 was ik ook in de buurt van New-York, maar te ver van de zender van WCBS om iets te kunnen opnemen. In de jaren daarna kwam ik regelmatig in New-Jersey. Ik werkte voor een Amerikaanse baas en een gedeelte van mijn eigen team zat ik New Jersey. Ik kwam 1-2 keer per maand in New Jersey, meestal voor een week, soms wat langer. In die tijd heb ik honderden uren WCBS kunnen opnemen. Soms kwam ik op zondagavond aan op het vliegveld JFK. Vanaf de Terminal nam ik dan het busje naar het auto-verhuur-bedrijf, nam de huurauto in ontvangst, zette de radio op WCBS en reed dan, luisterend naar de Doo-Wop-Shop, naar New Jersey. En de radio stond vervolgens de hele week op WCBS.

wcbs1

 

WCBS-FM vind je hier

 

En dit zijn een paar airchecks van WCBS:

WCBS_051196_Harry_Harrison_0553-0753

WCBS 061196 Cousin Brucie 1900-2000

WCBS 110203 Harry Harrison Randy Davis 0820-0915

WCBS 160598 Dan Daniel 1100-1200

WCBS 160598 Ed Baer 1200-1226

WCBS Bobby Jay 171096 2327-0019

 

KRTH

Midden jaren zeventig werd er door de NOS "The sound of America" uitgezonden, een programma dat werd gepresenteerd door Felix Meurders waarin een beeld werd gegevens van Radio in de VS. Onder andere deze mooie jingle hoorde je tijdens dat programma. Een van de stations, die daar aan bod kwam, was KRTH, "K-Earth one-o-one", uit Los Angeles. Toen ik in de zomer van 2000 op vakantie was in LA, ben ik even bij ze langs gegaan. Ik vond het wel leuk dat de zendertechnicus wist van het bestaan van Radio Caroline en dat die vanaf een schip uitzond. Ik kreeg een rondleiding door het radio-station en kreeg als souvenir een paar ansichtkaarten van DJs mee:

Tijdens de rondleiding werd me door de programma samenstellers verteld dat ze gebruik maken van luistergroepen, die eens per 3 maanden helpen om de playlist samen te stellen, een playlist van zo'n 500 platen. De samenstellers programmeren elke dag de playlist, inclusief de teksten voor de DJs, voor de dag erna. DJ's mochten slechts een maal per uur hun eigen tekst bedenken. Zo'n DJ zat er samen met een technicus, twee mensen, die zich behoorlijk zaten te vervelen L Ik was niet onder de indruk van KRTH, te veel bekende muziek, die regelmatig herhaald werd. Toch heb ik wel 't een en ander opgenomen. Hier kun je luisteren naar een uurtje "Shotgun Tom" Kelly. Dit is een uurtje Brian Beirne, en hier en hier nog twee uur. Dit was hun uurstarter, tegenwoordig doet Sky het op een vergelijkbare manier.

 

Terug naar HOME