Je ziet hem altijd door de Veronica villaflitsen. Grollen makend of soms luidvloekend omdat de planning weer eens niet blijkt te kloppen. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd hij officieus programma-leider van wat nog steeds het meest beluisterde radiostation van Nederland is. Inmiddels is zijn status tot een officiŽle uitgegroeid. Hij werkt er hard voor en heeft het soms knap moeilijk, zeker in een periode waarin de zwemvesten van de Veronica-top in een politieke branding lek geprikt dreigen te worden.

 

KLUSJESMAN

 

Een jaar of zes geleden trad Rob Out in dienst van het zendstation. In eerste instantie als succesvolle deejay, later werd hem de functie van programma-leider aangeboden. Met enthousiasme gooide hij zich op zijn nieuwe taak met als logisch resultaat dat zijn omroepers bezigheden verdrongen werden naar het tweede plan en hij, wat populariteit betreft, een beetje uit de gratie raakte bij het grote publiek.

 

Voordat Rob Out bij Veronica werkte, was hij niet geheel en al onbekend met wat zich afspeelde in het roerige omroepwereldje. Hij deed grotere en kleinere dingen bij de KRO, VARA, NCRV en REM, verkocht kantoormeubelen en zwierf geruime tijd door NormandiŽ waar zijn vader en enige andere familieleden boerderijen bezitten. Het hoofdredacteurschap van Muziek Parade en het promoten van alles dat los en vast zit, behoorde in het verleden ook tot de werkzaamheden van de rusteloze Rob Out. Veronica's gebruinde woordvoerder is getrouwd en heeft een dochtertje van drie jaar. De spaarzame vrije avonden brengt hij het liefst door in gepaste rust met een koel drankje op het bijzettafeltje naast hem. Astrud Gilberto en andere soorten soft-music doen hem de inspanningen van overdag vergeten. Toen ik Rob Out vroeg of hij zich even vrij kon maken voor het verstrekken van wat inlichtingen, zag hij het allemaal niet zo zitten. Een overigens zeer geringe drang van mijn kant was er voor nodig om hem alsnog aan het praten te krijgen.

 

 

 

Het practisch voltallige personeel van Radio Veronica heeft zich aangesloten bij de vakbond Mercurius. Waarom en waarom juist Mercurius?

 

Zoiets hadden we eigenlijk veel eerder moeten doen maar ach, alles verliep vlot en er waren zelden of nooit moeilijkheden. De mensen hier ervaren hun bezigheden niet zo zeer als een werkkring, ze vinden het fijn om lekker radiootje te spelen en zijn daardoor misschien een beetje blind geworden voor de realiteit. Wanneer je omroeper in dienst van de NOS bent, ligt dat allemaal heel anders, Zoiets is meer een echte baan. Dat we Mercurius uitgekozen hebben, heeft niets te maken met prikacties en dergelijke. Mercurius is een onafhankelijke vakbond waar politieke en religieuze achtergronden geen rol spelen, vandaar".

 

Er wordt Veronica' dikwijls een grote mate van oppervlakkigheid verweten. Wat vind je daarvan?

 

Zeker niet terecht. Ik vraag me af of de mensen wel beseffen dat wij nooit dieper kunnen graven. Het risico is veel te groot. Onze programma's moeten aan de oppervlakte blijven drijven om het voor de luisteraars aanvaardbaar te maken. Het blijft een probleem dat onze programma's van te voren worden opgenomen. Wanneer je echt "radio" wilt maken, is de Veronica formule niet goed. Wil je daarentegen gewoon gezellig plaatjes draaien met een praatje tussen door, dan voldoet onze formule helemaal. Iets dat overigens in de loop der jaren wel gebleken is, dacht ik. Persoonlijk zou ik het leuk vinden wanneer Veronica wat meer "radio" zou zijn. Ik geloof dat er zeker plaats is voor een zeer objectieve weergave van dingen die gebeuren in Nederland en het buitenland. Aktualiteit, gegoten in de vorm van ĽSportief Zijn Beter Worden", zoiets moet toch mogelijk zijn".

 

Heb je, ondanks de recente moeilijkheden, het geloof in Radio Veronica weten te behouden?

 

Is ik er niet meer in geloofde, zou ik hier niet meer zitten. Sterker nog, ik geloof heilig in "een" Radio Veronica. Het is de vraag of we door kunnen gaan op de manier zoals we nu werken maar mocht dat niet zo zijn dan moet er een alternatief gezocht worden.

 

Misschien wordt er een Hilversum 4 gecreŽerd of gebeurt er iets anders. Vandaar dat ik spreek over "een" radio Veronica. Het moet mogelijk zijn om een radiostation te exploiteren dat ongeveer hetzelfde te bieden heeft als Radio Veronica nu. Ja, daar geloof ik in en daar zal ik in de komende maanden aan werken".

 

Wat wordt er ondernomen om Veronica in stand te houden of althans om die formule voort te kunnen zetten?

 

Er worden binnenskamers diverse mogelijkheden bekeken. De directie en een aantal juristen plus wat reclamemensen zijn hiermee intensief bezig. Wat er gaat gebeuren, is echter bij lange na nog niet bekend.

 

Hoe bevalt de combinatie programma-leider/deejay?

 

Ik heb altijd gehouden van niet al te vastgenageld werk vandaar dat de combinatie van die twee functies mij erg aanspreekt. Vanzelfsprekend vergt het werk van programma-leider veel meer tijd maar ik geloof dat het verkeerd is om me te verschuilen achter een bureau en alleen maar lekkere drankjes voor veel pratende mensen in te schenken. Op deze manier blijf ik contact houden met het publiek en met de nieuwe platen. Wanneer ik geen omroeper meer speel, zou dat een niet geringe vervlakking te weeg brengen".

 

 

Rob Out Is een dominerende figuur die houdt van organiseren en er van uit gaat dat hij daarin bijzonder weinig fouten maakt. Hij gelooft niet of wil niet geloven in een langzaam zinkende Veronica en probeert de pijnlijke scheuren in de romp zo goed mogelijk te dichten. Binnen de muren van het Veronica complex is hij uitgegroeid tot een autoriteit.

 

Hij zou vroeger in het leger best eens sergeant geweest kunnen zijn ......

 

Bron : Muziek Express nr 188, Augustus 1971

 

Terug naar VERONICA HOME