Veronica’s
hoop in bange dagen
We moeten een maand of twee terug om de geboorte van de veronica plaat te kunnen meemaken. 't Is zondagmiddag 1 augustus, precies een dag na de start van de aktie 'Veronica blijft als u dat wilt'. Het programma 'sangria' is life vanaf de Noordzee in de lucht. Een zonnige miks van al datgene wat Veronica brengt. Deze zondagmiddag zit in de zonnige klank van het programma een ernstige ondertoon. De aktie, met als doel het behoud van radio Veronica als vierde radiostation in Nederland is beland op een punt waar alles mogelijk is.
Op die zondagmiddag 1 augustus 1971 was er - ook na het sukses van de eerste dag - niets te voorspellen over een doorbraak in Nederland ten gunste van radio Veronica. Het is een angstige zondag. Summier komen de berichten binnendruppelen over akties in Nederland en aanvragen voor kaarten. En dan... niemand weet precies waarom, misschien om dat jongetje uit een blindeninstituut uit Den Bosch dat hulp aanbiedt, of om die oma en opa uit Amsterdam, die ondanks hun zeventig jaar geloven in radio Veronica en zich niet kunnen voorstellen dat deze zender ooit uit de lucht kan gaan, of misschien om het woord 'Veronica' dat in Katwijk door enkele tientallen Veronicafans over een afstand van meer dan honderd meter in het zand werd geschreven, of gewoon om de reakties van alle mensen die naar de studio in Hilversum gaan en in hun eigen woorden vertellen dat Veronica écht moet blijven, niemand weet het, maar opeens...
Opeens wéét je dat er een ongelooflijk grote hoeveelheid mensen achter en naast Veronica staan. Het is een keerpunt in de uitzending van die zondagmiddag. Van een ietwat trieste 'je weet het nooit' slaat de stemming over in 'we redden het, Veronica blijft'. Een ietwat uitgelaten stemming, maar terècht, door de grote hoeveelheid reakties en de spanning van de afgelopen dagen die eindelijk een uitlaatklep hebben. Het is radio - radio Veronica - op z'n allerbest. Tussen alle platen die uit de studio worden meegenomen om het programma sangria muzikaal te illustreren, zit ook 'monica'. Monica in twee uitvoeringen. De Duitse zanger Ulli Martin en de door Peter Koelewijn geproduceerde Nederlandse cover van Hans Deckman. Een gedeelte van de tekst uit de plaat 'Monica' wordt omgebouwd door de aanwezige deejays tot 'Wat moet U doen, het is voor Veronica'. Het bekt lekker en het gaat er aan boord in als koek. Iedereen komt de studio binnenlopen en blert ook even mee. 'Wat moet U doen, het is voor Veronica'. Eerlijk, recht voor zijn raap.Tijdens het meebrullen ontstaat het idee om er versie van te maken.
Maandagochtend is iedereen het in de studio eens met een veronicalied door het Veronicapersoneel. Er wordt een afspraak gemaakt met een platenmaatschappij en binnen een uur ook weer gecanceld omdat de maatschappij niet dezelfde avond kan opnemen en snelheid bij Veronica inherent is aan het idee. Een andere platenmaatschappij hoort van de cancelling en organiseert binnen enkele uren een opname in studio Soundpush in Blaricum. Stan Haag schudt even een tekst uit zijn mouw en 's avonds is alles gereed voor de slag. Adje Bouman, Tineke, Stan Haag, Will Luikinga, Lex Harding, Rob Out, Jurg van Beem en eigenlijk iedereen van radio Veronica die vrij kon maken of niet al te ver weg woonde. Er is één probleem of liever twee. Er zijn twee producers, allebei met de nodige ervaring in het betere pop-produktie-producerswerk. Adje Bouman en Will Luikinga. De muziekband gaat nog wel.
Oh ja, er zijn natuurlijk wel enkele opmerkingen. 'Nee joh, het moet toch kommercieel. Dan moet het tatate en niet papapapa of iets dergelijks. Er volgt dan enkele minuten verhitte diskussie, waarbij elkaars kwaliteiten even ongezouten onder de loep worden genomen en er bij de aanwezige aspirant-zangers enige onrust ontstaat over de mogelijke produktie-onbekwaamheid in dit genre. Maar de produktie gaat door. Het grote probleem moet echter nog komen. Het zogenaamde inzingen. Nou ja, enkele Veronica medewerkers worden gedwongen het gehoor van de luisteraars te teisteren. 'Wie zingt er de lead? Kan het wat minder vals! Je moet wat hoger ... lager.... hoger....! Probeer het eens met z'n tweetjes, met z’n drietjes kunnen we niet een echte zanger vragen, als jij nou eens voor deze mikrofoon gaat staan, dan kan ... Enzovoort, enzovoort.
Er werd geschoven, gescholden, gedronken en het klonk nog steeds als de lokroep van een nijlpaard in het voorjaar. Na drie kratten pils, twee flessen konjak, zes flessen miks, een aantal totaal afgeknapte Veronicanen en twee producers die elkaar naar 't leven staan, was het half zeven in de ochtend geworden en wordt er besloten te stoppen en het in de loop van de dag nog eens te proberen. Dat gebeurt met de hulp van Adje's galmplaat. Uit sekretaresses en andere dienstplichtige medewerkenden wordt een koor gevormd en wonderbaarlijk genoeg blijkt het na enkele pogingen ook nog te lukken. De Veronica plaat is geboren, weliswaar niet zonder barensweeën, maar er was dan ook weinig gelegenheid voor zwangerschapsgymnastiek.
De plaat blijkt te verkopen en duikt de Veronica topveertig binnen. Zonder foefjes, zonder eerst in de tipparade te hebben gestaan. Bewijs van de werkelijke verkoopcijfers, is de notering die de plaat haalt in de andere hitlijsten die Nederland telt. Ook al valt het de bevriende collega's erg moeilijk om de plaat objektief te beoordelen. Een klein stukje links of rechts van ons doet een ex-veronica deejay een beetje vervelend, maar draait de plaat wel en nog iets verder op uw golfband - u weet wel het alternatieve popstation - meent men te moeten opmerken dat de plaat met kommerciele oogmerken op de markt is gebracht. Een - sorry - ietwat domme opmerking omdat Veronica bekend had gemaakt dat de opbrengst van de plaat bestemd is voor een blindeninstituut in Den Bosch. Hoogtepunt van de Veronicasingle- historie was natuurlijk het teevee-optreden, in het TROS-programma 'Op losse groeven'.
Rob Out
Bron :
Veronica, 30 September 1971, 1e jaargang, nummer 1