Mijn geboortedorp

 

Ik ben geboren in Opheusden, een dorp in de Betuwe waar in mijn jeugd de bomenteelt een hele belangrijke bron van inkomsten was. Ook mijn vader was boomkweker, we woonden "In 't Land" op nummer 15, in een gebied dat Weesland heet. Hier een foto van “In ’t Land (nrs 1-13)”:

In%20't%20Land

De familie Meijering kon toen terugkijken op een hele lange periode bomenteelt. Het wapen van de familie Meijering ziet er als volgt uit:

 

MEIJ02 

 In de tweede helft van de jaren 50 gaf de muziekvereniging Kunst en Vriendschap een filmbedrijf de opdracht om een film over Opheusden te maken. Deze film geeft een prachtig overzicht van het dorp in die tijd, inclusief de scholen, juffrouw Dethon (mijn juffrouw in de eerste klas van de lagere school) is bijvoorbeeld te zien, de muziekvereniging, de wandelclub, de sportvereniging Sparta en ook een paar leden van de familie Meijering : Mijn opa, vader en moeder. Klik op de foto hieronder om dit stukje film te zien.

Opa_meij

Terwijl ik in Opheusden woonde heb ik een tijdje meegewandeld met wandelclub “De Vrolijke Zwervers” (met dank aan Corrie van Eck die de naam achterhaald heeft). Op zaterdag gingen we vaak met de bus naar lokatie, waar we dan (als ik ’t me goed herinner) 10 kilometer gingen wandelen. Of we ooit prijzen hebben gewonnen weet ik niet, ik weet ook niet meer van wanneer tot wanneer ik lid was van de wandelclub, in ieder geval in 1966 en 1967. De twee foto’s hieronder zijn van 30 April 1966, het tegeltje is van 1967. Wat ik me nog wel kan herinneren is dat in de bus, waarmee we vervoerd werden, een grote ronde klok zat (voorin de bus) en dat de radio op de Veronica Top 40 stond, ik hoor de Beach Boys zo weer uit die luidspreker schallen.

300466%201k

Op de foto hieronder loop ik achter m’n buurmeisje, Aartje Geurts.

300466%202k

 

Op het tegeltje hieronder zie je een afbeelding van de pont over de Rijn bij Opheusden en het veerhuis van Mason.

 

Betuwetocht%201967%20k

 

Als je op het tegeltje hierboven klikt kom je op een pagina met nog meer informatie over “De Vrolijke Zwervers”, met dank aan Stijn van Osenbruggen en Corrie van Eck.

 

Bep Elands

 

Dankzij m’n oom Bep heb ik interesse in veel dingen gekregen die ik tegenwoordig nog steeds hobby-matig doe. Al op jonge leeftijd kreeg ik een radio-in-een-pen van oom Bep. Daarna bouwde hij een radio in een kunststof sigarettendoosje voor me, waarop in Hilversum 1 en 2 kon ontvangen. Vele uren hebben we zitten praten over electronica aangelegenheden, modelbouw, over fotografie, over historische gebeurtenissen in de Betuwe, etc. Deze gesprekken voerden we vaak op verjaardagsfeestjes, waarbij de rest van de “mannen” over voetballen zat te praten, iets wat ons beiden niets interesseerde. Veel van de electronica-onderdelen en de treinspullen heb ik via oom Bep gekregen. Hij was een man met een hele brede interesse, die geen moment van z’n leven onbenut liet om met z’n interesses bezig te zijn, zowel voor z’n gezin als z’n hobbies. In de Spiegel van 25 Oktober 1958 stond een artikel over oom Bep en dat kun je lezen als je op de foto hieronder klikt.

 

Oom%20Bep%205

 

Terug naar HOME